Blog
7 tips om minder moe uit je online bijeenkomsten te komen
Nu de klachten over vermoeidheid met het online thuiswerken toenemen, mensen snakken naar onderling contact en het gevoel ‘erbij te horen’ soms ontbreekt, heb ik de meest waardevolle tips om jezelf fris te houden op een rij gezet.
Motiveren en waarderen, ook online
Wanneer leidinggevenden en medewerkers vooral vanuit huis werken, hoe weet je dan wat er goed gaat en minder goed? Hoe regel je je functionerings- en beoordelingsgesprekken online? Creëer magische momenten.
Minder hard werken door de juiste vragen te stellen
Maria, vakinhoudelijke vraagbaak voor collega’s, kwam aanvallend over. Ze was boos, ongeduldig, teleurgesteld. Zes weken later heeft ze weer zin in haar werk en krijgt ze complimenten. Een transformatie van jewelste, zowel voor Maria, als voor haar collega’s.
Jammer dat ik geen geldige reden had om af te zeggen
Soms hol je zo hard door, dat je je niet meer voelt wat je eigenlijk nodig hebt. Doorhollen lijkt een goede strategie als er veel op je bord ligt. Je kunt ook even ‘stil staan om je koers opnieuw te bepalen’, door er periodiek tijd voor vrij te maken.
Fijn dat je me onderbrak
“Fijn dat je me onderbrak, eerder. Dat is voor mij het meest inzicht gevende moment geweest van deze ochtend.” Als gespreksleider intervisie had ik hem onderbroken. Eest goede vragen, daarna pas oplossingen. Die volgorde heeft grote meerwaarde in het proces.
Krachtige en betaalbare professionele groei
“We kunnen zóveel van elkaar leren, fijn om dat nu regelmatig te gaan doen!” Recent begeleidde ik in één week een recordaantal van vijf nieuwe intervisiegroepen. Onderschat, ondergewaardeerd én super-effectief.
Zo weet je welke vragen je mag stellen
Een van mijn deelnemers is sinds kort begeleider van een aantal nieuwe medewerkers op haar afdeling. Ze bereidt de voortgangsgesprekken voor die ze tweewekelijks met hen heeft. Ze zoekt een kader, om te bepalen welke vragen passend zijn.
Gebruik je eigen wijsheid: onderbuikgevoel
Als professional ben je ook je eigen instrument. Je hebt je hoofd hard nodig om de juiste analyses te maken, de juiste methode toe te passen. Met je hoofd kun je een heel eind komen. Maar je lijf vertelt je ook van alles…
Stoor mij niet, ik wil geen contact
Bij de opdrachtgever waar ik op bezoek ben, zitten werknemers achter hun computer met oordopjes in. Men vertelt mij dat dat betekent: ‘Stoor mij niet, ik wil geen contact’. Welke invloed heeft technologie op ons empathisch vermogen?
Wat zit jou het meeste dwars?
Elkaar aanspreken is in theorie heel eenvoudig. In de praktijk is het vaak zoeken naar de juiste woorden en de juiste toon. Je wilt tenslotte de relatie goed houden. Hoe doe je dat? Vaak is er eerst een innerlijk besluit nodig. Zo bereid je je voor op een gesprek waarin je je doel bereikt.
Zo kun je doorpakken als het emotioneel wordt
“Dan komen bij haar de tranen”, zegt Thomas, “en dan blokkeer ik. Dan pak ik niet door op wat ik van plan was naar voren te brengen tijdens het gesprek.” Leidinggevende Thomas wil een situatie aanpakken met een van zijn medewerkers, maar blokkeert zodra bij haar de tranen vloeien.
Vier strategieën om jouw wens te realiseren
In de zomer maken veel mensen tijd om zich te bezinnen en nieuwe plannen te maken. Even stil staan bij hun voornemen van januari. Of bedenken wat zij in het najaar willen bereiken. Deze vier strategieën helpen jou om je voornemen (sneller) te realiseren.

Download mijn E-boek
“10 sleutels tot een goed gesprek”
In dit E-boek heb ik tien artikelen geselecteerd, die mijn lezers in de jaren
2014-2019 als beste hebben gewaardeerd. Ik laat in de verhalen zien waarom sommige gesprekken vastlopen, en geef tips hoe je die ‘vastlopers’ weer vlot trekt. Lees hier de inhoudsopgave
Je krijgt bij dit E-boek ook een abonnement op mijn artikelenreeks Spijkerstof. Dan krijg jij als eerste mijn nieuwste artikel in je mailbox. Er komt vast een moment dat alles vlot loopt en je deze artikelen niet meer nodig hebt. Dan ben je zo weer afgemeld.