Blog
Waarom reageert ze nou zo, ik bedoel het toch goed?
Onze ratio is belangrijk. En we worden óók gestuurd door wat we voelen. Dat onderschatten we nog wel eens en zorgt soms voor ruis in de communicatie. Zo voorkom je dat je je afvraagt: Waarom reageert ze nou zo, ik bedoel het toch goed? In dit artikel lees je hoe dat komt én wat je eraan kunt doen.
Ik heb je niet meer nodig
“Dit is ons laatste gesprek. Het klinkt misschien een beetje raar, maar ik heb je niet meer nodig.” Hiermee opende zij ons laatste gesprek. Het voelt altijd heel dubbel, zo’n tekst, zulke heldere woorden dat we afscheid gaan nemen van de coachrelatie die we hebben...
Over de waarde van een goede video demonstratie
Een videodemonstratie voegt leermomenten toe aan een training. Deelnemers kunnen de kunst afkijken en zich een beeld vormen hoe zij de theorie zelf gaan toepassen. echt iets toe aan een training. En wij leren er zelf ook altijd van!
Over feedback en het gesprek dat volgt
Feedback is geen cadeautje. Het is de start van een gesprek over wat belangrijk is. Hoe je samen het doel bereikt dat ”de bedoeling” is. Dat gesprek is niet altijd gemakkelijk. Zo maak je het haalbaar.
Zo zorg je dat doorvragen geen doorzagen wordt
Luisteren, samenvatten, doorvragen, LSD. Een prachtig instrument. Toch hebben veel mensen het gevoel dat ze de ander aan het doorzagen zijn. Zo zorg je ervoor dat je de dialoog behoudt, in contact blijft én je doel bereikt.
Op elkaar vertrouwen
Soms zit je in een teambegeleiding en kom je op een moment waarop je denkt: Ik kan twee dingen doen. Er is dan niet altijd tijd om alle argumenten op een rij te zetten. Dan moet je op elkaar vertrouwen.
Je coacht als een sherpa
Je coacht als een sherpa, zei hij tijdens ons laatste gesprek. Verwonderd keek ik hem aan: Ik ken de uitdrukking niet, wat bedoel je? Lees verder voor zijn uitleg…
De wijsheid zit al in de groep
Als mensen zijn we snel geneigd een oplossing te bedenken voor het meest voor de hand liggende vraagstuk, en raken we afgeleid van de dieperliggende vraag die op tafel ligt. Het antwoord is in de groep aanwezig, ook al moet je er iets meer moeite voor doen om dat te achterhalen.
Zo vind je een weg uit de machteloosheid
Soms raak je verlamd of verstrikt in je eigen machteloosheid. Als je niet oppast kom je in een patroon dat zichzelf versterkt. Terwijl je het liefste zo snel mogelijk weer de regie wilt krijgen. Zo vind je een weg uit de machteloosheid.
Borging van vaardigheden in de organisatie
Als kennis en vaardigheden uit een leertraject geen vaste plek krijgen in de organisatie, Hoe zorg je dat dit een blijvende plek krijgt in de organisatie en in het dagelijks werk?
Ik wist niet dat jij didactisch zo goed onderlegd was
Dit zei een collega, van wie ik dacht dat die mijn achtergrond redelijk goed kende. Over hoe ik mijn didactische vaardigheden ontwikkelde.
8 woorden die jouw boodschap ontkrachten
Samen met deelnemers heb ik recent een lijst gemaakt van woorden die je boodschap ontkrachten. Dat wil zeggen, woorden die je boodschap minder sterk maken. Inclusief betere alternatieven.

Download mijn E-boek
“10 sleutels tot een goed gesprek”
In dit E-boek heb ik tien artikelen geselecteerd, die mijn lezers in de jaren
2014-2019 als beste hebben gewaardeerd. Ik laat in de verhalen zien waarom sommige gesprekken vastlopen, en geef tips hoe je die ‘vastlopers’ weer vlot trekt. Lees hier de inhoudsopgave
Je krijgt bij dit E-boek ook een abonnement op mijn artikelenreeks Spijkerstof. Dan krijg jij als eerste mijn nieuwste artikel in je mailbox. Er komt vast een moment dat alles vlot loopt en je deze artikelen niet meer nodig hebt. Dan ben je zo weer afgemeld.