Een goed gesprek over een heldere koers

Als je op korte termijn een stevige sparring partner wilt die met jou meedenkt. Een onafhankelijke mening die jouw belang voor ogen houdt en je daarop spiegelt. Die praktische tips geeft hoe jij jouw cruciale gesprek het handigst aanvliegt voor optimaal resultaat, zowel op de inhoud als op de relatie

Hulp wanneer je het nodig hebt – Hulp on demand.

Je kunt deze sessie op korte termijn inplannen en snel antwoord krijgen, voordat jouw vraag een slepende vraag wordt, of je je energie uitput doordat het steeds maar onder de oppervlakte aan je knaagt.

“Ik zou wel een sparring partner willen hebben.”

“Ik zou eigenlijk een intervisiegroep moeten zoeken”

”Zal ik een coach zoeken? … Nee, ik heb niet echt een groot probleem.”

Wanneer je hierop niet in actie komt, vervliegen deze gedachten weer en ga je door op dezelfde weg.

Het kan lijken of je daar niet echt last van hebt. Maar als deze gedachten met enige regelmaat terugkomen kan het opluchten om te sparren met iemand die er écht voor jou is. Geen lang traject, maar eenmalig antwoord op jouw vraag.

“Ik heb inmiddels twee Goede Gesprekken gehad met Jacqueline. Ik heb er twee woorden voor: Raak! En Raakt!

Raak: om dat Jacqueline direct bij de kern komt van waar het mij om gaat. Dat gaat gemakkelijk, zonder dat ik je goed hoef te kennen. Wat er tijdens het gesprek gebeurt is dat het me raakt. Ook merk ik dat wat in het gesprek met Jacqueline geraakt werd, ook resoneerde in andere gesprekken met andere mensen. En ook weer in het tweede gesprek met Jacqueline, het raakt steeds opnieuw, ze benoemt oordeelloos wat ze ziet. Het was mooi zó door haar gezien te worden.

Esther van der Kort, adviseur talentontwikkeling en loopbaanadviseur

Waar kan het over gaan?

* Ik heb een collega met wie ik regelmatig misverstanden heb, bijvoorbeeld over werkafspraken die we maken. Er gaan niet echt dingen mis, maar toch merk ik dat de irritatie toeneemt omdat de afspraken helder lijken, maar het niet zijn. Hoe kan ik dit veranderen?

* Ik vind het lastig om mijn grenzen aan anderen aan te geven, onder andere omdat ik mijn tijd niet goed bewaak. Dat kost me veel energie. Hoe kan ik dit veranderen?

* Ik merk dat mijn collega’s lang niet altijd meegaan in mijn ideeën, terwijl wanneer iemand anders met hetzelfde idee komt, er wel enthousiast gereageerd wordt. Hoe kan ik dit handiger brengen?

* ik sta voor een belangrijke beslissing, en ik twijfel. Zolang ik twijfel kan ik het ook niet goed onder woorden brengen. Help mij mijn besluit op een rij te zetten, en hoe ik dat goed kan verwoorden.

 

We kunnen ook een laag dieper gaan*

  • Hoe komt het toch dat ik steeds weer in conflict kom zodra er een hiërarchische verhouding de kop opsteekt, waarin de ander zich op zijn positie (macht) beroept. Ik om er steeds mee in de knel en wil daarvan af.
  • In mijn rol moet ik mensen aansturen, aan wie ik niet formeel leiding geef. Soms doen ze niet wat er voor het project nodig is, maar ik heb geen sanctiemogelijkheid. Hoe kan ik hen toch zover krijgen dat ze doen wat ik vraag?
  • Ik heb net een nieuwe rol gekregen als adviseur van de directie. Dit is ene nieuwe rol voor mij, waarin ik mijn plek moet zien te vinden. Hoe neem ik die rol en welke communicatiestijl hoort hierbij?

*Wanneer we een laag dieper gaan, kan het zijn dat een of meer gesprekken extra wenselijk zijn, of een Rust en Resultaat in lastige werkgesprekken training zinvol is. Dat kunnen we in overleg bepalen, aan het slot van het eerste gesprek. 

Wat levert zo’n goed gesprek jou op?

Dat varieert.

Soms levert het een doorbraak op in een kwestie die al heel lang sleept. Dat is meestal het geval als iemand met groot analytisch vermogen al heel veel denkwerk zelf heeft gedaan, maar een blinde vlek heeft voor één aspect, dat ik makkelijk boven tafel krijg. 

Eigenlijk altijd levert het je een inzicht op dat je voorheen niet had. En waar ik je kan helpen met een artikel over het onderwerp waar jij mee worstelt, krijg je ook nog passend leeswerk en stof tot nadenken.

Waar het vooral om gaat, is dat je zelf vastloopt en daardoor in kringetjes draait. Dat is nodeloze tijd- en energieverspilling. Tijd en energie die je beter kunt benutten voor de oplossing en de werkrelaties met de mensen met wie jij samenwerkt.

Mijn advies: gun jezelf de frisse blik van een deskundige buitenstaander.

Iemand met kennis, ervaring en een onafhankelijke blik die jouw belang dient.
Iemand met het vermogen om zich in te leven en jou te spiegelen.
Iemand die snel kan schakelen tussen theorie en praktische oplossingen die voor jou werken.

Iemand als ik.

En nu?

Misschien wil je het er eerst nog even over hebben. Dat kan:

  • Heb je haast en wil je meteen antwoorden? Bel me dan nu op 06-41527835
  • Of een via een bericht contact op, dan maken we een bel- of Zoomafspraak om kennis te maken.

Je zit sowieso nog nergens aan vast: Het eerste contact is altijd een oriëntatie. Jij beslist. En als ik denk dat dit niet passend is voor jouw probleem, dan vertel ik je dat en denk ik met je mee voor een goed alternatief. Tot snel!