“Je komt bij jou nooit weg met een makkelijk antwoord…”
Ik keek mijn deelneemster blij verrast en vragend aan. ”Ja”, zei ze, “als ik vertel van iets dat ik in mijn werk lastig vind, dan ga jij altijd doorvragen naar wat eronder zit. Wat de redenen zijn voor hoe ik te werk ga. Daarmee word ik gespiegeld, ga ik verder en ook anders nadenken over mijn werk, kom ik op de laag eronder.”
Ze vervolgde: “Je neemt aannames weg, of bevestigt ze juist. Ik kom met een idee de training binnen en je helpt me om tot andere ideeën te komen. Helemaal als je samen met Tet bent (mijn vaste trainingsactrice) en we oefenen de casus. Dan weet ik hoe ik het aan kan pakken én dat ik het kan.”
De grenzen oprekken van wat iemand al in huis heeft en daar een succes ervaring aan toevoegen, vind ik het mooiste dat er is. Dat succes motiveert om het nieuw geleerde in haar praktijk toe te passen én verschil merken van dag tot dag. Het is een feestje zo te mogen werken. De nieuwsgierigheid, de goede vragen, de bereidheid om te ontwikkelen, én te zien hoe iemand haar doel weet te bereiken.
Dan weet ik: Ik heb het mooiste beroep dat er bestaat!
Mijn eigen leerweg
Al zolang als ik me kan herinneren, ook als kind al, keek en luisterde ik graag naar gesprekken van anderen. In mijn puberteit was ik heel verlegen en in die tijd ging kijken en luisteren mij veel makkelijker af dan praten. Om me zekerder te voelen zorgde ik altijd dat ik wist waarover ik sprak. Ik vond leren leuk en dat is nog steeds zo. Twee studies hebben mij en mijn werk in het bijzonder gevormd.
Eerst studeerde ik Arbeids- en Organisatiepsychologie. Daarna ging ik op wereldreis en kreeg ik – eerst 6 jaar in Australië en later weer in Nederland – banen waarbij ‘praten met anderen’ de hoofdmoot van het werk was: HR adviseur, Trainer, Coach, Loopbaanadviseur, Outplacement adviseur, Recruiter. Ik voerde op die manier duizenden gesprekken met mensen, die soms soepel en soms allerminst soepel verliepen.
Daarna ontdekte ik de Haptonomie, waarin het non-verbale en het voelen voorop staat in de interactie met andere mensen. Ik leerde veel over mezelf, en kan daarmee anderen met vergelijkbare thema’s helpen. Ben ik nu uitgeleerd? Nee. Ik volg regelmatig bijscholingen uit interesse en plezier. Ook mijn deelnemers en collega’s spiegelen mij, houden me scherp en in beweging.
Mijn droom
Ik droom van organisaties waar mensen mensen zich durven uitspreken, én weten hoe ze dat op een verbindende manier kunnen doen. In verbinding met jezelf en met elkaar is samenwerken tien keer leuker en ben je nog effectiever ook.
Wanneer je samen productief en in verbinding bent komt je doel snel dichterbij. Dat geeft voldoening. Het goede gesprek aangaan helpt daarbij. Zo maak je samen de wereld steeds een beetje mooier.
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het in zich heeft om lastige situaties om te buigen naar een soepele samenwerking. Iedereen kan leren het moedige gesprek te voeren, op een manier die bij hem of haar past. De wens om persoonlijk en professioneel te groeien is een drijvende kracht daarbij, evenals nieuwgierigheid. Dat wens ik iedereen toe.
Schrijven en illustreren
In 2014 begon ik artikelen te schrijven over wat ik meemaakte in mijn trainingen, over wetmatigheden in communicatie, die universeel zijn en daarom leerzaam. Met praktische tips die je direct kunt toepassen in je eigen situatie. Ik beleef veel plezier aan het illustreren. Ik probeer een herkenbaar gevoel tot uitdrukking te brengen in een beeld, dat soms meer zegt dan duizend woorden. In mijn E-boek “10 sleutels tot een goed gesprek” heb ik de tien best gewaardeerde artikelen voor je verzameld uit de periode 2014-2019. Mét illustraties uiteraard. Ik wens je veel leesplezier!
Een hele hartelijk groet,