Deze spreuk hangt bij vrienden van mij in huis. Prachtig vind ik hem. Ik word er blij van, mijn lijf wordt iets warmer en ik merk dat ik ‘m steeds weer lees en daar iedere keer opnieuw bij glimlach. Ik voel dat hij klopt.

Tegelijkertijd gaat er bij mij iets wringen bij boeken en artikelen die ik in de afgelopen tijd gelezen heb over je hart volgen, je dromen verwezenlijken, worden wie je bent, doen wat bij je past. Veelal, gelukkig niet altijd, wordt de indruk gewekt, dat als je je hart maar volgt, dan alles vanzelf gaat en alles goed komt. Is dat wel zo?

Ik ben een groot voorstander van je hart volgen! Mijn bedrijf draait om de onderwerpen waar mijn hart bij ligt: mensen op een constructieve manier met elkaar in gesprek brengen en in gesprek houden, in contact met elkaar, zodat ze met elkaar verder kunnen. Omdat de wereld daar mooier van wordt. Omdat het eenzaamheid en angst op de werkvloer verdrijft. Daar gaat het volgens mij om in het leven: In contact met elkaar kunnen we groeien en gedijen als mens. Een leefbare wereld met elkaar creëren. Gebruik makend van ieders talent dat daaraan kan bijdragen.

Mijn ervaring is dat je hart volgen ook gewoon hard werken is, al is het een stuk prettiger dan hard werken uit plichtsbesef, of omdat je het gevoel hebt dat je niet anders kunt. 

Je hart volgen betekent dat je weet en voelt dat je met de juiste dingen bezig bent, en dat je die dingen doet met de talenten die jou gegeven zijn. Tegelijkertijd draag je ook gewoon de verantwoordelijkheid voor het gezinsinkomen, of ben je misschien bang dat je droom niet uitkomt, of heb je last van faalangst, of word je geplaagd door andere belemmeringen in jezelf of buiten jezelf. ‘Want tussen droom en daad staan wetten in de weg, en praktische bezwaren… ‘

Je hart volgen is: 

• Vertrouwen dat je gevoel klopt;
• Voelen dat het vuur in jou aangewakkerd wordt, als je anderen erover vertelt
• Op momenten dat je twijfelt, toch doorzetten en blijven geloven in jezelf en je missie;
• Je energie inzetten om om te gaan met de angsten van anderen over jouw droom;
• Je hoofd, je hart en praktische zaken op één lijn krijgen;
• Doorzetten en je niet laten afleiden van je doel door praktische bezwaren.

Hoe weet je dan dat het klopt? Je weet het

• Als je hart een sprongetje maakt bij je dromen over wat mogelijk is;
• Als het je koud om het hart wordt, als je mijmert over de alternatieven;
• Als je hart warm, rustig en vredig aanvoelt na een keuze;
• Uit de warme reacties van de mensen uit je omgeving, die geloven in jouw missie.

Dat is een ‘weten’ dat verder gaat dan de kennis vanuit je hoofd, een ‘weten’ waarbij je in je lijf voelt dat het klopt. Een rustig vertrouwen, dat blijft. Een rustig vertrouwen, waarbij je standvastig blijft koersen op je doel, ook als de reuring van de praktische bezwaren je van je koers af dreigt te halen.

Er is een mooi oud verhaal, ik meen uit India, over een jonge man die jarenlang naar verlichting zoekt. Hij wil zijn hart volgen en snakt naar het antwoord op de vraag wat verlichting is. Op een dag komt hij een oude man tegen, die langzaam een bergpad afloopt en gebukt gaat onder een zware zak. Hij voelt dat de oude man het geheim kent waar hij al jaren wanhopig naar op zoek is. “Oude man, vertel me alstublieft wat u weet. Wat is verlichting?” De oude man lacht hem een ogenblik toe, zwaait de zware zak van zijn schouders en gaat rechtop staan. “Ik snap het. Ik ben u eeuwig dankbaar!” roept de jongen. “Alstublieft, nog één vraag: Wat komt er ná verlichting?” Alweer glimlachend pakt de oude man de zak weer op, zwaait hem over zijn schouder, brengt zijn last in evenwicht en zet zijn weg voort.

Dus doe de dingen die je moet doen. De dingen die voor jou kloppen. Laat het idee los dat dat alleen maar een roze wolk is. Je aardse leven gaat ook gewoon door, met alle verantwoordelijkheden en afspraken die daarbij horen.

Houd echter datgene dat je hart je ingeeft voor ogen. Je algehele koers is in die richting. Neem beslissingen die bijdragen aan die richting en laat afleidingen terzijde. Een stap tegelijk, iedere dag weer. Wees dankbaar voor de hulp die je krijgt van anderen, als jij zelf even wankelt. Wees blij met de weg die je aflegt.

Je zult zien dat je dan heel ver komt!