Wat je misschien wel kent van Nieuwjaarsvoornemens, is dat die in de waan van alledag verwateren. Voor je het weet is je goede idee naar de achtergrond verdwenen, en maak je jezelf stille verwijten dat het (weer) niet gelukt is.

Misschien voel je je uitgeleverd aan wat je omgeving allemaal van je wil en heb je het gevoel dat je ‘vast’ zit. Of misschien wil je vooral dat je je wens sneller kunt realiseren.

Er zijn vier eenvoudige strategieën, waarmee je de kans aanzienlijk kunt vergroten dat jouw voornemen waarheid wordt. Je moet er even een keer voor gaan zitten, maar dan voel je hoe je invloed toeneemt, en dat geeft je dan weer energie om door te gaan. In een kwartier kun je al een flinke start maken!

De eerste strategie noem ik ‘je toekomstdroom’. Die kan groot zijn (bv een andere baan) of klein zijn (bv een goed beoordelingsgesprek met mijn baas). Dat doet er niet zoveel toe, het principe is hetzelfde. Je gaat je nauwkeurig voorstellen hoe de ideale situatie is wanneer je toekomstdroom vervuld is:

  • Hoe ziet het eruit?
  • Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je of proef je?
  • Wie zijn erbij betrokken?
  • Hoe voel jij je als het klaar is?
  • Met wie vier je je succes?

Beschrijf het in woorden als je van schrijven houdt, in een tekening als je visueel bent ingesteld, in een collage als dat je beter past. Hoe gedetailleerder, hoe beter! Hoe beter jij weet wat er allemaal bij komt kijken, hoe beter jij weet waar je aan kunt werken om je droom te realiseren, hoe beter je weet wat je anderen kunt vragen om jou te helpen.

Bijvoorbeeld: Wanneer je wens is ‘een goed beoordelingsgesprek met je leidinggevende’.
Over welke projecten wil jij complimenten krijgen? Wanneer ga je die onder de aandacht brengen? Met wie wil jij gaan samenwerken om van te leren? Ga erover in gesprek. Zo kun je sturen in de richting die jij in je droom voor je ziet.

De tweede strategie is de ‘self fulfilling prophecy’, de zichzelf vervullende voorspelling. Een prachtig principe uit de psychologie, dat eenvoudig in te zetten is. De naam zegt het al: Doordat je een bepaalde verwachting hebt, zal deze ook uitkomen. De theorie is aanvankelijk onderzocht in het onderwijs: Als een leerkracht een hoge verwachting heeft van de prestaties van een kind, scoort dat kind ook hoger, dan wanneer de verwachting van de leerkracht laag is. Wanneer de verwachting van een leerkracht laag is, zal dat kind ook laag blijven scoren, of heel veel moeite moeten doen om hoog te scoren. Veel meer dan wanneer de verwachting al hoog was.

De verwachting en de blik waarmee je de wereld bekijkt, bevestigt over het algemeen de dingen die je ziet. Dus: wanneer jij ervan uit gaat dat jouw wens waarheid zal worden, neemt de kans daarop aanzienlijk toe. Wanneer je verwacht dat het plan gaat mislukken, wordt de kans daarop direct groter.

Spreek je verwachting dagelijks voor jezelf uit: “ik krijg een goede beoordeling, want ik weet precies wat ik onder de aandacht ga brengen in de komende maanden”. Schrijf ‘m op, herhaal ‘m dagelijks, zet stappen in de goede richting, daarmee beïnvloed je je toekomst.

De derde strategie is ‘de kunst van Kaizen’ (naar het gelijknamige boekje van R. Maurer). De essentie is: wanneer je iedere dag een kleine haalbare stap zet in de richting van je doel, dan kom je iedere dag een stap dichter bij je doel. Het nemen van kleine haalbare stappen maakt ook dat je iedere keer tevreden kunt zijn met de stap die je hebt gezet.

Wanneer je in een maand 30 kleine stapjes in de goede richting hebt gezet, heb je al met al een redelijke afstand afgelegd, en kun je tevreden terugkijken. In de praktijk blijkt dat mensen met 30 haalbare stappen een stuk verder komen dan met 2 of 3 moeilijker te realiseren stappen. Het lijkt moeilijk te geloven, omdat de kleine stappen eenvoudig zijn en het per dag lijkt of je nauwelijks verder komt: ik daag je uit om het te proberen.

Zo heb ik zelf deze zomer de Kaizen theorie opnieuw van stal gehaald om sit-ups en push-ups te doen. De eerste dag deed ik 30 sit-ups en lukte het me niet om ook maar 1 volledige push-up te doen. Dus drukte ik mezelf iedere dag vanuit ligstand omhoog en liet me dan weer op de grond zakken. Ik begon letterlijk met een halve push-up (dat was haalbaar). De volgende dag twee, de dag daarna drie etc. Inmiddels kan ik 3 echte push-ups en kom ik tot20 halve push ups. Er zit in ieder geval een stijgende lijn in. De sit-ups heb ik uitgebreid naar twee keer per dag 65 sit-ups. Iedere dag haalde ik mijn doel voor die dag (minimaal een meer dan gisteren), heel fijn!

Op de eerste dag dacht ik, dit slaat nergens op, wat is nou 1 halve push-up? Dat zet geen zoden aan de dijk?! Nu ben ik trots op wat ik heb gedaan en is het leuk om iedere dag een klein stukje verder te gaan, want het lukt namelijk iedere dag. Als iemand me van tevoren had gezegd: aan het einde van de maand kun jij drie hele en 20 halve push-ups en was ik wellicht niet eens begonnen. Nu heb ik er (bijna iedere dag) lol in.

De vierde strategie vult de andere drie aan: Praat erover met anderen! Zolang je in je eentje je toekomst vorm probeert te geven, heb je grote kans dat je stappen zet. Zodra je er met anderen over gaat praten, krijg je een hefboomeffect.

In mijn geval: Zoonlief deed al iedere dag zijn push-ups en sit-ups en vindt het leuk om te merken dat hij nog altijd de fitste is. Manlief sloot zich op een gegeven moment aan bij de avondronde sit-ups, dat helpt als een van ons een keer geen zin heeft of het domweg vergeet. We houden elkaar gemotiveerd.

Dat kan dus ook voor jou zo werken:

  • Iedere keer dat jij over je voornemen vertelt wordt je beeld scherper, helderder. De vragen die anderen jou stellen over je droom helpen je daarbij.
  • Uit de reactie van anderen kun je nieuwe motivatie halen. Zijn ze enthousiast? Dan stimuleert jou dat om ermee door te gaan, dat motiveert. Zijn ze kritisch? Dat kan jou helpen om rekening te houden met obstakels, of het helpt je jouw droom op dat aspect nóg helderder te maken.
  • Biedt iemand zijn of haar hulp aan? Prachtig, dat helpt je om jouw droom sneller te realiseren.
  • Stel anderen de vraag: Welke tip heb jij voor mij om mijn droom te realiseren? Grote kans dat je dan zinvolle informatie krijgt waar je zelf niet aan had gedacht: een boek om te lezen, een netwerkcontact om mee te praten, een idee dat jouw droom haalbaarder maakt.
  • Misschien biedt iemand wel aan om het samen te doen, zoals mijn man en oudste zoon. Ieder stelt zijn eigen doelen, en het delen van de vooruitgang die je boekt motiveert! Bovendien help je elkaar eraan herinneren, dus blijf je veel gemakkelijker aan de gang dan alleen.

Ik wens je toe dat jij jouw wensen kunt realiseren met deze strategieën.