Leergang Coachen en beïnvloeden
Voor RIBW Overijssel hebben Loes Everts en ik in 2020 een leergang mogen ontwikkelen voor alle 60 vakinhoudelijk teamondersteuners (VTO’s). Een vakinhoudelijk ondersteuner is ondersteunend aan naaste collega’s, dient als vraagbaak bij lastige kwesties en heeft daarnaast een rol om de kwaliteit van het werk te waarborgen.
Doel van de leergang: vergroot vaardigheden en competenties voor de VTO’s zodat ze hun rol deskundig en effectief uit kunnen oefenen, zowel in het proces met individuele collega’s als met betrekking tot het hele team.
Inmiddels hebben we deze leergang (maatwerkvarianten) in verschillende organisaties gefaciliteerd, zowel binnen als buiten de zorg. De leergang is toegespitst op medewerkers die geen hiërarchische relatie hebben met het team waarin ze werken, maar wel een bijzondere rol vervullen als het gaat om kwaliteitsbewaking en opleiding van collega’s.
Ik heb het idee dat ik als VTO-er steviger in mijn schoenen sta
“Het leertraject heeft mij bewust gemaakt van mijn manier van handelen en hoe ik, door in mijn manier van handelen iets te veranderen, toe te voegen of aan te passen, een ander in beweging kan zetten. Ik heb tools gekregen om mijn individuele collega’s en het team als geheel, te coachen en te ondersteunen. Ik heb handvatten gekregen om mee te bewegen, om te buigen of juist te bekrachtigen. Ik heb het idee dat ik als VTO-er steviger in mijn schoenen sta en me bewuster ben geworden van mijn rol / functie/ positie. En daarmee complimenten aan jullie; want dit komt mede door hoe jullie invulling hebben gegeven aan dit Leertraject. De theorie, de uitleg hiervan, het bespreken van casussen en praktijkervaring, hebben mij hierbij geholpen.”
Voor wie?
De leergang Coachen en Beinvloeden is ontworpen voor (zorg)professionals op HBO niveau, die zoekend zijn naar hun rol, wanneer die een dualiteit bevat: Meewerken op de werkvloer én een speciale pet op hebben, zonder hiërarchisch leiding te geven.
Kenmerkend aan de rol van deelnemers aan de leergang is dat zij:
- Gelijkwaardig zijn aan de overige leden van het team, vaak met een bijzondere rol bovenop hun reguliere werk.
- Spanning waarnemen in de uitoefening van de functie doordat :
- Ze inhoudelijk meer deskundig zijn en hiërarchisch gelijk.
- Ze deel zijn van het team en toch ze een specifieke positie
- Ze verbeterpunten van team en collega’s signaleren, maar geen bevoegdheden hebben.
- Ze ontwikkelbehoeften bij hiërarchisch gelijke collega’s signaleren, en tegelijkertijd een relatie aangaan die voldoende veiligheid, betrouwbaarheid en voorspelbaarheid biedt, waarbinnen gecoacht kan worden.
In veel organisaties zien wij dat ontwikkelprogramma’s ofwel gericht zijn op vakinhoudelijke professionalisering, ofwel programma’s gericht op leiderschap. Voor professionals die geen leidinggevende functie hebben, maar wel een speciale rol vervullen, is vaak geen ontwikkelprogramma opgesteld. Wanneer werkgevers deze groep medewerkers in de gelegenheid stelt zich te ontwikkelen, zullen ze ervaren dat zij gezien en gehoord worden in hun zorg voor het werk en de samenwerking in het team. Zij kunnen hun veerkracht behouden en het werk goed, en met plezier blijven doen.
Deze leergang is dan ook gemaakt voor professionals die binnen het eigen team een bijzondere rol vervullen, zoals bijvoorbeeld een coördinerende rol, een kwaliteitsbewakende rol, een (team)coachende rol. Dit zijn professionals die in potentie veel invloed hebben op teamprocessen en teamklimaat, en daarmee op de kwaliteit en effectiviteit van het werk van de collega’s. Wij merken in onze programma’s dat het vermogen om met spanning om te kunnen gaan – vanuit ontspanning kunnen blijven werken als het spannend wordt – een belangrijke vaardigheid is, die iedereen ten goede komt.
In gesprekken met de meer dan 135 deelnemers aan onze leergang Coachen en Beinvloeden, horen wij terug dat de inzichten en vaardigheden die zij opdoen, hen helpen om alle collega’s in het team beter tot hun recht te laten komen. Het helpt hen om beter sturing te geven aan collega’s door middel van coach gesprekken. Ze geven aan het teamproces zo te kunnen beïnvloeden en dat gezamenlijke doelen sneller behaald worden. Iedereen raakt betrokken en levert input, wat tot gevolg heeft dat besluiten gedragen worden. Deze betere samenwerking zorgt voor kwaliteit in de zorg voor cliënten, een open en steunende teamcultuur en meer werkplezier!
Tot slot: deelnemers geven aan dat zij meer stilstaan bij de zorg voor zichzelf, zodat ook zij hun werk met veel plezier doen en kunnen blijven doen.
Voor welke vragen biedt deze leergang een antwoord?
De leergang is ontworpen aan de hand van deze leervragen:
- Geef de deelnemers handvatten voor het verbeteren van coachings- en begeleidingsvaardigheden
- Help deelnemers effectief om te gaan met groepsdynamiek en verschillende meningen en visies
- Hoe komen we in de teams tot gedragen besluitvorming?
- Help deelnemers om teamcultuur te stimuleren, o.m. een open werk- en leersfeer
- Geef deelnemers handvatten hoe zij het verantwoordelijkheidsgevoel van alle teamleden kunnen versterken
- Geef deelnemers handvatten om constructief om te gaan met veranderingen en weerstand, én hun teamleden hiermee te ondersteunen
Een goeie formule
“Wat een goeie formule hebben Loes en Jacqueline bedacht in hun Leergang coachen en beïnvloeden! Deze leergang maakt zich sterk door de opbouw en toepasbaarheid. Iedere bijeenkomst bestaat uit een thema en ieder thema krijgt vorm door 3 onderdelen: de voorbereidingsopdracht, de bijeenkomst zelf en een borgingsopdracht na de bijeenkomst. Op die manier ben je drie keer op verschillende manieren met de informatie bezig, waardoor je het echt in je op kan nemen en eigen kan maken. Dit alles praktisch en klein gemaakt, waardoor het goed behapbaar en uitvoerbaar is, met als resultaat dat je snel met experimenten en successen aan de slag kan.
Daarbij zijn de thema’s geen losse onderdelen maar vormen samen één groot geheel. Geen mooie termen zonder inhoud of theorieën waarvan je zelf de vertaling naar praktijk nog moet maken. In plaats daarvan wordt er in gangbare taal, ondersteund met plaatjes en filmpjes een heel uitvoerbare aanpak aangeleerd. Je krijgt een soort universele bril aangemeten om doorheen te kijken. Je kan zelf kiezen welke kleur montuur het beste bij je past, maar als je maar door deze bril heen blijft kijken, kun je naar iedere situatie kijken met een nieuwe blik. Wat je leert past bij alle situaties die je in coaching en onder spanning in samenwerking tegenkomt, dat is de kracht van deze leergang.”
Over de leergang
De leergang bestaat uit twee delen, die beide worden afgesloten met een Certificaat.
Deelnemers krijgen toegang tot alle materialen via ons eigen Leer Management Systeem.
- Coachen en Beinvloeden in één op één relaties
Zes bijeenkomsten van een dagdeel.
Thema’s: Context en contact, Ik als professional, Coachingsvaardigheden, Omgaan met weerstand, Lastige gesprekken ombuigen, Oogsten en borgen.
- Coachen en beïnvloeden in groepssituaties
Zeven bijeenkomsten van een dagdeel.
Thema’s: In de context werken met groepen, Mijn plek in het team, Teamklimaat, Besluitvormingsprocessen, Veranderingenweerstand, Lastige groepsgesprekken ombuigen, Oogsten en borgen.
De context van de deelnemers wordt van de start tot en met het einde betrokken bij de leergang, door middel van een startbijeenkomst en een of meer gesprekken met o.a. leidinggevenden.
Borging van het geleerde vindt tussen de bijeenkomsten plaats door middel van opdrachten. Borging na afloop van de leergang vindt plaats met behulp van intervisiegroepen en jaarlijkse ontwikkeldagen.
Vol lof
“Ik ben vol lof over de Leergang Coachen en beïnvloeden en hoe jullie het aanpakken. De training zit goed in elkaar. Het was ontzettend leuk en leerzaam. Tijdens elke training gebeurde er iets bij mij, wat me aan het denken zette over de invulling van mijn rol. Doordat aan elke training een opdracht verbonden was, ben ik ermee aan de slag gegaan in de praktijk. Ik vind de theorie leuk om te lezen en praktisch bruikbaar. De afwisseling met de oefeningen tijdens de training zorgden ervoor dat ik het kon ervaren.”
Fundamenten van de leergang Coachen en Beïnvloeden
Trainers en begeleiders Loes en Jacqueline hebben in de afgelopen 30 jaar veel bronnen aangeboord in hun eigen ontwikkeling als het gaat om coachen en beïnvloeden. In deze leergang putten zij uit o.a.:
- Situationeel coachen (gebaseerd op Hersey en Blanchard)
- Coachen met de STARR methodiek (performance-based interviewing)
- Non-verbale communicatie
- Verbindende communicatie
- Systemisch werken en systeemdenken
- Omgaan met spanning
- Haptonomie en lichaamsgericht werk
Groepsprocessen:
- Deep democracy, waaronder onderstroom, groepsbeïnvloeding en -besluitvorming
- Teamcoaching
- Model Fases van teamontwikkeling van Marijke Lingsma (gebaseerd op Tuckman)
De theoretische modellen vormen enerzijds de bril waarmee je naar de werkelijkheid kijkt en anderzijds leveren ze aan de hand van oefeningen, rollenspellen en checklijsten concrete handvatten om mee te nemen: Hoe doe je dit vanaf morgen in gesprek met je collega en met je team?
Een waardevol traject
“Ik heb beide leertrajecten voor vakinhoudelijk teamondersteuner gevolgd bij Jacqueline en Loes. Het eerste traject was vooral gericht op de 1 op 1 coaching en de gesprekken die ik al veelvuldig voerde. Ik ging erin met een leervraag die eigenlijk over de ander ging, en kwam er uit met hele nieuwe inzichten over mijn eigen manier van werken. Het omgaan met weerstand (ook mijn eigen) het aansluiten bij de communicatiebehoefte van de ander, allemaal stuk voor stuk leerzame onderwerpen die mijn werk tot op de dag van vandaag plezieriger maken.
In trap 2 ging het meer onder de beïnvloeding van een groep. Ook hierin heb ik veel geleerd over mijn eigen houding en gevoel. Waar ik voorheen veel individueel oppakte heb ik de meerwaarde van de groep leren inzien. Ik heb ook echt plezier gekregen in de groepsbesprekingen, waar ik eerder sneller de irritatie voelde. Door ieders mening als een meerwaarde te zien en deze ook oprecht te willen begrijpen inzetten voel ik minder de behoefte om te overtuigen en meer de behoefte om te begrijpen. Ook heb ik geleerd meer los te laten, het proces te laten gaan en niet bang zijn de controle te verliezen. Veel meer te benoemen van wat ik zie merk en voel en ook daadwerkelijk te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. De meerwaarde van de deep democracy, rolflexibiliteit en alle meningen op tafel zijn in mijn dagelijks werk waardevolle toevoegingen.
Al met al een ontzettend waardevol traject waar ik niet alleen veel plezier aan heb gehad, maar nog dagelijks plezier van heb.”
Context en krachtenveld
Leren en ontwikkelen gebeurt niet in een vacuüm maar in de context van de organisatie en binnen het krachtenveld van team, management en staf. Gedurende het traject is aandacht voor deze context en dit krachtenveld en wat dit voor invloed heeft op de manier waarop deelnemers hun rol invullen.
De leergang bevat ook een gespreksopdracht, waarin de belangrijkste mensen om de deelnemers heen (bijvoorbeeld, de manager, de gedragskundige en/of paramedisch personeel). Zij gaan het gesprek aan over hun visie, aanpak en de onderlinge samenwerking en reflecteren zij, waar deze samenwerking al goed loopt en hoe zij die kunnen optimaliseren.
Wil je meer weten?
over deze leergang en wat het mogelijk kan betekenen voor jouw organisatie? Dat kan:
- Heb je haast en wil je meteen antwoorden? Bel me dan nu op 06-41527835
- Of neem via een bericht contact op, dan maken we een bel- of Zoomafspraak om kennis te maken.
Wil je meer weten over wat ik als teambegeleider kan betekenen? bel me voor een kennismaking of lees verder bij Team Trajecten