Nu de klachten over vermoeidheid met het online thuiswerken toenemen, mensen snakken naar onderling contact en het gevoel ‘erbij te horen’ soms ontbreekt, heb ik de meest waardevolle tips om jezelf fris te houden op een rij gezet. Ze zijn stuk voor stuk redelijk eenvoudig toe te passen.

Ruim acht maanden nu, geef ik online trainingen, begeleid ik intervisiegroepen en bied ik online individuele coaching. Dat is een praktijk leerschool geweest. Een zoektocht naar wat werkt online, waar ik aanvankelijk zelf óók bekaf uit kwam. Tegenwoordig heb ik dit goed onder de knie en heb ik ’s avonds weer energie over voor privé activiteiten.

Ik vraag de deelnemers in mijn trainingen, intervisie en coaching standaard om onderstaande tips toe te passen. Zij benoemen ongevraagd het verschil in energie dat het hen oplevert. Ik wens je toe dat ze jou ook helpen!

  1. Ik begin met de belangrijkste: zet in je beeldbel programma je self-view uit! Check één keer of je haar goed zit en er niks geks te zien is op je achtergrond. Tevreden? Zet je instellingen zodanig dat je jezelf niet meer ziet. Het is killing om de hele tijd je aandacht te verdelen tussen je eigen beeld en de inhoud en mensen in de bijeenkomst. In het dagelijks leven bekijk je de wereld ook niet met een spiegel in de hand.
  2. Neem deel met het grootste scherm dat je hebt, liever een laptop dan een telefoon. Hoe kleiner je scherm, hoe meer je moet turen en ‘in’ het scherm moet kruipen om je er onderdeel van te voelen. Dat is vermoeiend. Bovendien is het beeld voor de anderen ook groter en rustiger als jij een groter scherm gebruikt, dus je helpt je collega’s er ook mee.
  3. Stel je scherm zo in dat je je hoofd én je schouders zichtbaar in beeld hebt. Dat dwingt je om afstand te nemen van het scherm, dat is al minder vermoeiend. Bovendien kunnen anderen jouw lichaamstaal net iets beter lezen, dan wanneer alleen je hoofd in beeld is. Het beeld is dus ook voor hen minder vermoeiend. Ik vraag al mijn deelnemers om dit te doen bij de start van de bijeenkomst. Het levert op slag een rustiger en natuurlijker beeld op om naar te kijken.
  4. Zorg dat je comfortabel en ontspannen zit, bijvoorbeeld in een lekkere stoel, waarin je met beide voeten op de grond kunt zitten. Steun je rug met de rugleuning of een kussen. Neem desnoods een warm kruikje onder je voeten als je koud wordt van het stilzitten. Dit zorgt ervoor dat je meer ‘in je lijf’ blijft tijdens de bijeenkomst. Hoe meer je ‘in je hoofd’ zit, hoe vermoeiender het is.
  5. Leg je telefoon weg. Zorg dat je geen oplichtende berichten kunt zien. Aandacht voor wat er gebeurt in de bijeenkomst geeft je een gevoel van betrokkenheid en saamhorigheid. Dat levert energie op. Ga dus niet zitten multi-tasken door tussen twee schermen te wisselen. Iedere keer dat je afgeleid bent door een oplichtend bericht kost dat energie. Kun je je aandacht er niet bijhouden? Dan is het zinvoller te melden wat jou dwars zit dan stiekem iets anders te gaan doen. Ook je collega’s merken het als jij minder betrokken bent.
  6. Gebruik de pauzes om ook echt pauze te houden. Verwissel niet je laptopscherm door een kleiner scherm (je telefoon), en ga niet gehaast allerlei berichtjes beantwoorden. Je hebt je pauzes nodig tijdens online bijeenkomsten om ook echt pauze te houden. Geef je hoofd even rust door een rondje door de tuin te wandelen, even een frisse neus te halen bij het open raam, de trap af te lopen om iets te drinken te maken. Kijk bij voorkeur in de verte, zodat je ogen ook even rust hebben. Als je naar natuur kijkt is dat stressverlagend en herstellend: een boom, een vogel, een blik in de verte op boomtoppen. Zelfs een foto van natuur helpt al!
  7. Zorg dat je op tijd inlogt, zodat je het begin van de bijeenkomst meemaakt en je stressloos aan de bijeenkomst begint. Maak even een praatje met degenen die al in de bijeenkomst zijn als je vroeg bent. Alleen maar functioneel in gesprek zijn is efficiënt, maar niet gezellig, dus neem deze tijd. Het voedt je behoefte aan menselijk contact.Bij mijn trainingen maak ik het inloggen en hoe de knoppen werken onderdeel van het programma. Dank aan Karin de Galan voor het goede voorbeeld! Bijvoorbeeld: om 9.00 uur inloggen en instructie (o.a. hoe zet je je zelf view uit, instellen dat je hoofd én schouders ziet, instellingen bij rollenspel, breakout rooms etc.). Dan is er kwartier waarin je nog naar het toilet kunt, koffie kunt zetten, die frisse neus halen, je kind uitzwaaien enzovoort. Om 9.30 uur beginnen we met z’n allen, op tijd en in rust aan het programma.

Bonustip: Creëer je eigen thuiswerk-woon-werk-verkeer: Maak aan het begin en einde van de dag een (korte) wandeling buiten voordat je bijeenkomst begint. Een blokje om van een kwartier is al genoeg. Het zorgt voor een scheiding tussen privé tijd en werktijd. Je start de werkdag en sluit hem af. Aan het einde van de dag geeft het je hoofd even rust en tijd om af te koppelen. Ook bij deze wandelingen geldt: Laat je telefoon in je zak of beter nog: laat hem thuis.

Ik ben benieuwd welk verschil jij gaat merken met deze tips. Leuk als je jouw ervaringen deelt onderaan deze blog ?

Waarom dit artikel? Met dit artikel wil ik een bijdrage leveren om het thuiswerken behapbaar te houden. Ik hoor en lees regelmatig dat het verschil tussen werk en privé vervaagt en dat mensen moeite hebben het werk los te laten. Zelf heb ik ook moeten zoeken naar een goede balans. Die heb ik inmiddels gevonden. Door de discipline die je opbrengt om je werk te doen, deels om te zetten in discipline om goed voor jezelf te zorgen, kun je de voortdurende thuiswerkperiode beter doorkomen. Doe datgene waar je invloed op hebt!

Nieuwsbrief Spijkerstof

Wil je iedere maand een nieuw artikel in je mailbox ontvangen via mijn nieuwsbrief Spijkerstof?

dit veld niet invullen s.v.p.