Samen met deelnemers in een trainingsgroep heb ik recent een lijst gemaakt van woorden die de boodschap die zij proberen over te brengen, ontkrachten. Dat wil zeggen, woorden die de boodschap minder sterk maken. Dat werd een interessant lijstje, dat ik hier met je deel.

Vervolgens probeerden we te herleiden waarom we die woorden zo graag gebruiken? Ik zeg “we”, want iedereen in de groep – inclusief ikzelf – gebruikte een of meer van deze woorden regelmatig.

De meest genoemde reden om deze woorden te gebruiken, was dat deelnemers probeerden voorzichtig te zijn met de ander: “ik wil niet ‘hard’ overkomen”. Dit is een spagaat die we allemaal wel eens maken: We willen duidelijk zijn én we willen aardig zijn voor de ander.

Terwijl je je af kunt vragen of “voorzichtige” woorden dat effect inderdaad bereiken?  Meestal niet.

Het maakt je boodschap meestal vager. En ben je daadwerkelijk aardiger voor ander?

Ik geloof dat anderen, bijvoorbeeld een nieuwe medewerker, of een collega, of een teamlid waaraan je leiding geeft, recht heeft op helderheid, om te weten hoe goed hij het doet. Want als hij het goed doet is dat reden voor een compliment, en als hij het niet goed doet is dat een kans of een reden om iets bij te leren.

Dit is de lijst die we maakten

Je zegt:

 1. Eigenlijk heb je dit niet helemaal goed gedaan…”
  Duidelijker is: “Ik zie dat je een fout hebt gemaakt… “
 2. Ja, maar…
  Duidelijker is: Op dit punt ben ik het met je eens:…. en hier zie ik een ander optie:…
 3. Jawel, mits…
  Duidelijker is: Ik kan accoord gaan wanneer…
 4. Ik wil eventjes terugkomen op…
  Duidelijker is: Ik wil… nogmaals met je bespreken
  (verkleinwoorden ontkrachten je boodschap)
 5. In feite is het zo…
  Duidelijker is: Het zit zo:…
 6. Weet je wel? Je bedoelt dan vaak: Ik zeg het niet duidelijk, maar je begrijpt wel wat ik bedoel.
  Duidelijker is: Eerst nadenken en dan zeggen wat je bedoelt, tijd nemen om helder te formuleren.
 7. Op zich ben ik het met je eens, maar…
  Duidelijker is: Op dit punt ben ik het met je eens:…. Op dit punt echter, heb ik een andere visie:…
 8. Het zit ongeveer zo…
  Duidelijker is: Het zit zo … en er is ook nog een deel  dat ik verder wil onderzoeken, nl….

 

Dit lijstje is natuurlijk niet compleet. Het is wel een aanzet om bij jezelf na te gaan, welke woorden jij gebruikt als je iets lastig vindt om te zeggen. Ga de komende tijd eens na of je een van deze woorden gebruikt, en wat je in plaats daarvan kunt zeggen om een kristalheldere boodschap te hebben.

Merk je dat je de woorden wel weet, maar je het lastig vindt om je boodschap te brengen, bijvoorbeeld omdat je aardig gevonden wilt worden, of het lastig vindt een standpunt in te nemen? Praat er dan eens met een collega/partner/vriend(in) over.

Kom je er niet uit? Dan mag je mij natuurlijk gerust bellen, ik help je er graag mee.

Welke ontkrachtende woorden kom jij zoal tegen? Laat hieronder in het commentaar veld een bericht achter, dan vul ik het rijtje aan.