Wij werken regelmatig met teams of duo’s die elkaar niet goed verstaan, waar ruis in de communicatie is. Bijvoorbeeld: meningen buitelen over elkaar, zonder dat het duidelijk is wat de samenhang is of wat iemand toe wil voegen met zijn of haar bijdrage.

Wij raden hen aan om gebruik te maken van verbindingsteksten.

Wat bedoelen we daarmee?

Verbindingsteksten zijn korte stukjes tekst, die je bewust inzet in je communicatie met anderen. Ze verbinden dat wat de ander gezegd heeft, met jouw reactie daarop. En daarmee verbinden ze ook de personen die met elkaar in gesprek zijn… Bijvoorbeeld:

  • “In aanvulling op de vier punten die jij net genoemd hebt, wil ik nog een vijfde argument op tafel leggen, dat nog niet aan de orde is geweest: …”
  • “In aansluiting op wat M. net zei, zou ik graag toe willen voegen: …”
  • “Reagerend op de vraag die H. net stelde, mijn antwoord zou zijn: …”

Verbindingsteksten hebben ook een belangrijke functie wanneer je het niet eens bent elkaar.
Ons advies is dan om eerst samen te vatten wat de ander gezegd heeft, voordat je je eigen ideeën op tafel legt.

  • “Dus als ik je goed begrijp is je standpunt…, en je argumenten daarvoor zijn…, klopt dat?” Daarná pas, leg je ernaast wat jij ter tafel wil brengen.
  • “In tegenstelling tot B’s standpunt, is mijn standpunt ….. Mijn insteek zou eerder zijn…, om deze redenen…”

Wij verwonderen ons vaak hoeveel effect dit heeft, zowel op het groepsproces als op de inhoudelijke bespreking. Er komt meestal meer rust in het gesprek, onder andere doordat mensen hun intentie verduidelijken.

De gesprekspartners voelen zich over het algemeen meer gehoord, wat het onderlinge contact versterkt en een constructief effect heeft op het groepsproces.

De inhoudelijke bespreking wordt verrijkt, doordat er meer samenhang komt tussen wat er besproken wordt.  Op deze manier komen er meerdere invalshoeken op tafel. Hierdoor wordt besluitvorming sneller, effectiever en neemt het draagvlak van de besluiten toe.

Krijgen we hier nooit kritiek op of aarzelen mensen om het in te zetten? Jawel.

Het vraagt meer inspanning. Het voelt voor sommige mensen omslachtig en vertragend. Het vraagt tijd om aan te wennen en als gewoonte in te slijten.

Daarna echter, plukken het individu, het duo en het team er de vruchten van!