Zo werken we samen aan jouw succes

Misschien heb je al een of meer trainingen gevolgd over zakelijke communicatie. Er zijn heel veel zinnige en nuttige vaardigheden, modellen, inzichtgevende instrumenten, die allemaal hun waarde hebben.

Toch merk ik regelmatig dat mensen vragen om meer vaardigheden, terwijl er iets anders nodig is. Soms is het een persoonlijk thema dat dwars zit. Of een overtuiging die belemmerend werkt. Als je bij mij komt onderzoek ik dat ook met jou. Want als je daaraan bijschaaft, klinkt dat door in je communicatie. Als je jouw persoonlijke thema (deels) oplost, dan verandert jouw communicatie automatisch mee.

Omdat ik geloof ieders thema anders is, zie je dat ook terug in mijn werkwijze. Ik ga samen met jou op zoek naar wat al werkt en waar het beter kan. We nemen dat wat jij al goed kunt als startpunt, de basis waarop we voortbouwen. Vervolgens zoeken we waar er voor jou winst te halen is en laten jou in de training voelen wat voor jou werkt, zodat dat jou snel ‘eigen’ wordt.

Vertel me iets en het waait door me heen
Laat me iets zien en ik weet het morgen nog
Laat me iets voelen en ik weet het mijn hele leven 

(Lao Tse)

Soms hebben mensen al eerder met een trainingsacteur gewerkt in groepstrainingen, en ervaren wat er niet goed ging, gemerkt hoe lastig of pijnlijk dat is. Dat is jammer en ook niet effectief.

Ik werk zoveel mogelijk met Tet van der Donk samen, al meer dan vijftien jaar mijn vaste trainingsactrice. Wij zijn er beide rotsvast van overtuigd dat ‘ervaren dat je succes kunt behalen’ het leerzaamst is. Tet leeft mee, observeert scherp, zet haar gevoel voor humor in, weet snel veiligheid te brengen in het spelen, verwoordt heel nauwkeurig en oordeelloos wat jij teweegbrengt bij haar. Ze helpt je op weg met wat werkt voor jou. Ze weet in haar spel gedrag feilloos neer te zetten, zodat deelnemers uitroepen: Ja, dit is precies wat er gebeurt, hoe doe je dat?!

Daarbovenop is Tet ook een spiegel voor mij persoonlijk en een hele attente collega, een fijn mens.  Wij geloven dat het veel leerzamer is als jij de ruimte krijgt om uit te proberen hoe het anders kan in gesprekken, en terug te horen wat er werkte in het gesprek en wat (nog) niet. Zonder dat daar een oordeel aan zit, of een label ‘goed’ of ‘fout’.

Door samen te oefenen merk je wat werkt en wat bij je past en kun je ‘veilig’ experimenteren. Is dat eng? Soms wel, want leren haalt je uit je comfortzone en dat kan ongemakkelijk aanvoelen.

Toch horen we terug dat mensen zich snel op hun gemak voelen bij ons. Dat ze merken dat wij erop uit zijn om je te laten voelen hoe jij kunt bereiken wat je voor ogen hebt. Je te laten ervaren wat werkt: want als je het in de training kunt, kun je het overal, zoals op je werk.

Terug naar het 3 maanden programma

Download hier het artikel ‘Wat spelen jou kan brengen’, een interview dat ik hield met Tet van der Donk.